Klara: De Ambassadeurs

Uitzending van 05-04-2011

Klik hier om het fragment te beluisteren.

"Pijn vermengd met zoetigheid is de ideale mix om in het leven te staan."

Trijn Janssens aka Lady Angelina ©Kika da Silva

©Kika da Silva

Trijn Janssens (1972) komt uit een erg muzikale familie. “Toen ik negen was, trok ik met mijn moeder naar de accordeonclub in Essen, ‘Hoger Streven’.” Trijn kreeg haar zangopleiding bij Maria Verhaert, David Davidse en Peter De Smet, en volgde theater- en muziekopleidingen o.m. bij Open Living, De Nok, Stedelijke Muziekschool, Muziekschool Ward De Beer en de Jazzstudio. ‘ 


Als dochter van boerderijhippies is Trijn Janssens verknocht aan haar vrijheid. 
Haar eerste toeschouwers vond ze ruim tien jaar geleden, als straatmuzikante in Los Angeles. Achteraf leidde de accordeon haar naar de Kamikaze Freakshow, een eigenzinnig circusgezelschap, en groepen als Think Of One en Het Maskesmachine. Maar 'de vrouwelijke Guido Belcanto' ontstond pas na de geboorte van dochter Ster in 2002, zegt Janssens : "Ik woonde toen in een woonwagen zonder elektriciteit en droomde ervan om in de vrije natuur te bevallen. Zodoende kocht ik een lapje grond met een meertje tussen Dendermonde en Sint-Niklaas. Mijn dochter is er ter wereld gekomen tussen de berkenbomen en wilde citroenmelisse. Voor ik Lady Angelina werd, werkte je zes jaar als kostuumontwerpster voor het Ballet van Vlaanderen. 
Tot ik een vast contract aangeboden kreeg. Maar het keurslijf van een vaste baan vloekte met mijn vrijheidsdrang. Maar ik had een inkomen nodig, en zo koos ik definitief voor het muzikantenbestaan.” 

Lady Angelina, gewapend met accordeon en zwarte vleugeltjes in een passionele mix van cabaret, chanson en levenslied, ontstond als muzikale act bij de Kamikaze Freakshow op hun tournee in Brazilië. Terug in België volgden solo-optredens voor festivals en in de grote culturele tempels in Vlaanderen en Nederland. 

Haar deelname aan de tweede kapitein Winokio-cd viel erg op, en de Arenbergschouwburg vroeg haar toen een voorstelling te maken in co-productie. Dat werd de tragi-hilarische voorstelling ‘Puta-Madre’ in samenwerking met Frank Hoelen en Danny Ronaldo. 

Voor haar debuut-CD ‘C’est Quoi L’Amour’ werkte ze samen met grote namen als Guido Belcanto, die de tekstcoaching deed, en Roland Van Campenhout, die de cd producete, en muzikanten als Jon Birdsong op cornet en bastuba, Ben Faes op contrabas en Lode Vercampt op cello. Sinds die cd draagt ze ook trots de titel ‘The saddest voice of Europe”, een parodie op ‘The Voice of Europe’, de bijnaam van Eddy Wally. Niet uit de lucht gegrepen met thema’s als liefdesverdriet en wraak, hopeloze smachtingen, weeskind en verleidster, een glimp van een verwaaide fanfare, haar geuzennaam de Koningin van Bloed&Bloemsuiker zoekt Lady Angelina bij alles steeds weer het scherpe relativerende contrast tussen humor en pijn, haar favoriete cocktail van Bloed en Bloemsuiker, waarbij de lach en de traan steeds hand in hand gaan in een macabere Ensoriaanse huppeldans. Zelf speelt zij naast accordeon ook gipsyspoons en zingende zaag. 

Roland en Guido Belcanto worden vanaf nu vaste ijkpunten. Met Guido Belcanto ging ze op tournee in 2008. Hij noemt haar zijn artistieke zus. 
Met Roland, Antje de Boeck en accordeonist Rony Verbiest deed ze in 2009 ‘Simple Truth’, een “rijk muzikaal palet. Van de hak op de tak. Een concert kan beginnen met blues en evolueren naar musette, operette en in het Spaans gezongen smartliederen.” Uit die samenwerking kwam de nieuwe cd ‘Amor y coraçon’ voort. “Ik heb mij veel bezig gehouden met Franse muziek en flamenco, dat interesseerde mij al heel lang. Dat wilde ik een keer gaan uitdiepen. In ‘Simple truth’ kon ik op dat vlak al mijn ei kwijt. Daarvan is deze cd eigenlijk het vervolg, al gaat het wel allemaal om eigen nummers, waarin ik mijn engagement kwijt kan.” Dat heeft ze van haar ouders, zo bezette ze met andere woonwagenbewoners twee jaar lang het terrein van het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen-Zuid, nam ze het voortouw in het protest tegen de Lange Wapper-brug en richtte ze vorig jaar het buurtcomité Borgerhout Beleefd op. 

Zo is de cirkel rond: “De oude Lady Angelina stond ver van mijn maatschappelijke ideeën, alsof die twee werelden niet samenhoorden. Tegenwoordig lukt het me beter om alle stukjes in elkaar te passen.”

 

Trijn Janssens aka Lady Angelina heeft als favoriet voor Klara's Top 100: Het vioolconcerto in e klein van Felix Mendelssohn-Bartholdy

 

Trijn Janssens aka Lady Angelina schreef in ons gastenboek:

Wat een gezellig en hartelijk programma!
Ik heb mij echt geamuseerd, veel gelachen, en heel blij met de muziekkeuzes die jullie hebben gemaakt.

Merci Katelijne, het was fijn!
x Trijn
Lady Angelina